Jídlem ke zdraví
Radou ÄÃslo jedna pro zdravý způsob stravovánà je, že jedinÄ› pÅ™iměřené množstvà jÃdla může tÄ›lo udržet po celý den v dobré kondici. A zdravou snÃdanà je nutné zaÄÃt. Je totiž nezbytná pro doplnÄ›nà nejen tekutin, ale i potÅ™ebné zásoby energie. Nastartovat nový den lze potravou bohatou na polysacharidy. Které obsahuje jak celozrnný chléb, obilná kaÅ¡e Äi müsli. Které doplnà jogurt, mléko Äi ovoce a zelenina. MénÄ› vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem tuků a cukrů. Které obsahujà buchty, croissanty a rohlÃky, doplnÄ›né salámy, paÅ¡tikami Äi tuÄnými sýry. Bylinné Äaje, ovocné a zeleninové šťávy potÅ™ebnÄ› zavodnà tÄ›lo do nového dne.
Zdravou svaÄinou lze v pÅ™ÃpadÄ›, že ráno nebyl Äas se důkladnÄ› nasnÃdat, doplnit potÅ™ebné kalorie. NÃzkotuÄný tvaroh, vegetariánské pomazánky, ovoce, oÅ™ÃÅ¡ky doplnÄ›né dostatkem tekutin posloužà dodat energii do obÄ›da. Který musà rovněž obsahovat snadno stravitelná jÃdla, která zamezà nechtÄ›nému odpolednÃmu útlumu. Základem zdravého obÄ›du jsou zeleninové Äi luÅ¡tÄ›ninové polévky, které dodajà tÄ›lu kromÄ› potÅ™ebných látek i dostateÄné množstvà tekutin. Libové maso, duÅ¡ené ryby doplnÄ›né zeleninovým salátem Äi rýžový nákyp s ovocem jsou urÄitÄ› lepÅ¡Ã volbou než tuÄné omáÄky, knedlÃky Äi smažená jÃdla a hranolky.
U veÄeÅ™e je důležité, aby byla pÅ™ipravena v malých porcÃch a v dobÄ›, aby tÄ›lo mÄ›lo dostatek Äasu pro jejà trávenà než je uloženo do postele. Pokud dojde k nevhodné kombinaci potravin, může být jimi zhorÅ¡ena i kvalita spánku. Protože maso se trávà až osm hodin a i opeÄené brambory taky až Å¡est hodin. Dobrou volbou na zdravou veÄeÅ™i jsou sladkovodnà ryby, stejnÄ› jako libové maso pÅ™ipravené na grilu, uvaÅ™ená Äi v troubÄ› opeÄená zelenina, celozrnné peÄivo s nÃzkotuÄnou pomazánkou, kaÅ¡e z chia semÃnek. U tÄ›chto potravin je doba trávenà dvÄ› až tÅ™i hodiny. Výhodou tohoto každodennÃho způsobu stravovánà je nejen to, že se bÄ›hem celého dne cÃtà ÄlovÄ›k dobÅ™e, ale i preventivnÄ› udržuje ve zdravÃ. Â